Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


My Chemical Romance

2007.12.28

My Chemical Romance


A My Chemical Romance amerikai rockbandát Gerard és Mikey Way testvérek, Frank Iero, Ray Toro és Matt Pelisser alapították New Jerseyben. Az érettségi vizsgáik után eltűntek, majd csak 2001-ben újra összeálltak és együttest alakítottak. A nevük Irvine Welsh Ecstasy című regényéből származik.

 Hatások

Nagy hatással voltak rájuk a kezdetekben a The Misfits,a Black Flag, a Smashing Pumpkins, a Morrissey, a The Smiths és az Iron Maiden is. Eközben megtalálták a saját stílusukat, ez a horror és a fantasy keveréke, amely a dalszövegeikben, a klipjeikben és a cd-borítójukon is visszaköszön.Az utolsó album borítója (The black parade) a téves ismeretek ellenére nem Gerard Way-től van (bővebben olvashattok a My Chemical Romance könyvében).

Története
2001-ben, a szeptember 11-i New York-i terrorcselekmények hatására a frontember, Gerard Way elhatározta, hogy kezd valamit az életével. Együttest alapított. Az első felállásban ő és az ex-dobos, Matt Pelissier alkották a formációt. Később felkérték Ray Toro-t (aki addig egy másik együttesben dobolt) hogy gitározzon a bandának. Ezután csatlakozott Mikey Way a basszusgitárral, majd Frank Iero, mivel úgy érezték, hogy a dúsabb hangzás érdekében kell még egy gitáros Ray mellé. Frank akkor lépett ki a Pencey Prep nevű bandából, amiben pár szám erejéig már Mikey és Ray is feltűntek.

2003-ban Reprise Recordsszal aláírtak egy szerződést és turnéra is indultak Amerikában és Japánban. Ezalatt már a második albumukon dolgoztak. Gerard alkohol és drogproblémái miatt a turné megszakításán gondolkodtak. A turné befejeztével nyilvánosságra hozták, hogy Matt Pelisser (a hivatalos verzió szerint Ray és közte lévő ellentétek miatt)többé nem tagja a bandának. Az új dobos Bob Bryar (a The Used addigi hangtechnikusa) lett. Gerard pedig a káros szenvedélyek elhagyása érdekében terápiára kezdett járni, és sikeresen leszokott az ivásról és a drogokról.

2004-ben jelent meg a Three Cheers For Sweet Revenge című albumuk, amelyet a sztárproducer Howard Bensonnel készítettek. Ezek után mindenhol „My Chemical Romance Explosion” ( a My Chemical Romance berobbanásáról) beszéltek. Majd az Mtv-ben is szerepeltek.. A rajongók hada elől a rendőrség menekítette ki őket. Ebből az albumból egy hét alatt több mint 11.000 db fogyott el és platinalemez is lett. A Three Cheers For Sweet Revenge albumról több kislemezt is megjelentettek, amelyekhez videoklip is készült. Ezek: I´m Not Okay (I Promise), Helena, The Ghost Of You . Az összes szám videoját Marc Webb rendezte.

Az együttes a Green Day-jel fellépett a nyitókoncertjükön, majd ezután egy saját világ körüli turnéra indultak. Ekkor már az új albumukon törték a fejüket. 2006. április 10-én kezdték meg a felvételeket és ősszel már meg is jelent The Black Parade. A Welcome to the Black Parade című számuk az UK toplistán már a második héten az első helyen állt.

Tagok

Gerard Arthur Way 1977. április 9-én született. Newark, New Jersey. Apja, (Donald) skóciai, Anyja, (Donna) olasz származású. A School Of Visual Arts nevű New York-i egyetemen tanult, majd egy rajzfilmet készített "Breakfast Monkey" címmel. Ám a rajzfilm sosem került fel a Cartoon Network-re, ahová Gerard beküldte, mert abban az időben ment egy – állítólag – nagyon hasonló mesefilm, ezért visszautasították az ötletet.


Ray Toro – Raymond Manuel Toro Ortiz 1977. július 15. Kearny, New Jersey puerto ricói származású. Ő elsősorban a heavy metal és classic rock együtteseket szereti, egész más stílusú az a zene, amit a bandával játszik. Nem igazán hallgat mai bandákat, állítólag nem szeretné, ha bármi befolyásolná őt a zeneírásban. Kivétel a Muse, amiről azt nyilatkozta, hogy nagyra értékeli a zenéjüket. Ray a felelős a gitárszólókért, mivel Frankie (saját állítása szerint)nem tud szólózni.

Frank Iero Frank Anthony Iero 1981. október 31. Belleville, New Jersey , Ő a legfiatalabb tag. 11 éves korától folyamatosan bandákban játszik, ezek közül a My Chem-en kívül egyedül a Pencey Prep lett sikeres. Frankie-t a gitártanulásban állítólag a Green Day frontembere, Billie Joe inspirálta. Saját szavait idézve "punk stílusban" játszik, ami a színpadon elég látványos. Régi és egyben kedvenc gitárja, Pansy sajnos eltört egy MTV-s adás alkalmával.

Mikey Way Michael James Way 1980. szeptember 10. Newark, New Jersey. Gerard testvére. Az első AOL szereplésük interjújában azt mondta, hogy ő már 4 éves korában tudta, hogy együttesben szeretne játszani. Szereti a Smashing Pumpkinst és az Anthrax-ot. Mikey volt az, aki kitalálta az együttes nevét ; ez egyik kedvenc írója, Irvine Welsh regényének címéből vette az ötletet, a "Four Tales Of Chemical Romances"-ből.

Bob Bryar Robert Nathanial Bryar 1979. december 31. Chicago, [[Illinois]. 2004 óta van az együttesben, Matt helyét vette át a bandában. Korábban hangtechnikus volt a The Usednél. Nem lehet róla nagyon sok mindent tudni, mert kerüli a kamerákat és szűkszavúan nyilatkozik. Annyit mindenesetre lehet tudni róla, hogy a Rush nevű együttes és a Black Sabbath inspirálta őt a zenében, és hogy a gimnáziumban dobolt az iskolai zenekarban.

Egykori Tag: Matt Pelissier. Mattet a bandából közös elhatározás után rakták ki zűrös életvitele miatt, amely a bandára is nagyon kihatott. Jelenleg teherautósofőrként dolgozik.

 Albumok

    * 2002 I Brought You My Bullets You Brought Me Your Love (Eyeball Records)
    * 2004 Three Cheers for Sweet Revenge (Reprise Records)
    * 2006 Life on a murder scene (Reprise Records)
    * 2006 The Black Parade (Reprise Records)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.