Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Rammstein

2007.12.28

A Rammstein német zenekar, ami a hard rockot és az ipari metált ötvözi az elektronikus zenével. Tagja az úgynevezett Neue Deutsche Harte irányzatnak olyan német együttesekkel, mint az Oomph! vagy a Die Krupps. Néhány kritikus szerint a műfaj "Tanz-Metall" (tánc-metál). Zenéjüket kizárólag németül játsszák. 1994-ben alakultak, eddig világszerte több, mint 14 millió CD-t adtak el. Kiadójuk az Universal Music Group.

Bár dalszövegeiket kizárólag németül írják, Európa nem német anyanyelvű területein is hatalmas sikereket értek el, csakúgy, mint az USA-ban, Kanadában, Latin-Amerikában, Japánban, Indiában, Izraelben és Ausztráliában. A Reise, Reise albummal (2004) ők lettek a nemzetközileg legsikeresebb német együttes, akik anyanyelvükön játsszanak. Számos kislemezük volt helyezett top 10-ben Európában.

Nevüket közvetve a nyugat-német város, Ramstein-Miesenbach szolgáltatta, ahol 1988-ban egy légibemutató katasztrófába fulladt. A banda Rammstein című száma a tragédiára való megemlékezés, ami a Ramstein Air Base-en történt. A bemutatón 3 sugárhajtású gép az olasz légierőtől összeütközött 1988. augusztus 28-án az Államok légitámaszpontján. Körülbelül 40 néző halt meg percekkel a baleset után, és több százan megsérültek. Az elkövetkezendő hónapokban a halottak száma 69-re nőtt. A plusz "M" betűt a média tette hozzá, hogy megkülönböztessék a bandát a várostól. A német rammen ige magyarul azt jelenti, hogy "döngölni/cölöpözni"".

Az 110393 Rammstein nevű kisbolygót a zenekar tiszteletére nevezték el így.

Tagok:
    * Richard Z. Kruspe – gitár
    * Paul Landers – gitár
    * Till Lindemann – ének
    * Oliver „Ollie” Riedel – basszusgitár
    * Christoph „Doom” Schneider – dob
    * Christian „Flake” Lorenz – billentyűs

Mind Németországból származnak. Riedel, Schneider és Kruspe voltak eredetileg az alapítók. Először amerikai zenét akartak írni egy nyugat-berlini együttessel, az Orgasm Death Gimmickkel (1993-ban Kruspe kezdeményezésére alakult). Erről így nyilatkozik Kruspe: "Rájöttem, hogy igen fontos a zeneszerzés, és hogy a zene jól működjön a nyelvvel, amit én régen nem tettem. Visszajöttem [Németországba] és azt gondoltam <Itt az idő, hogy olyan zenét szerezzek, ami igazán hiteles.> Elkezdtem dolgozni egy Rammstein nevű projekten, hogy megpróbáljak német zenét szerezni." Énekesnek Till Lindemannt kérte föl, aki régebben olimpiai úszó volt, és a First Arsch-ban dobolt.Ők négyen jelentkeztek egy versenyre, ami új együttesenek volt meghirdetve, és nyertek. Ezzel fölhívták magukra Paul Landers figyelmét, aki azelőtt is ismerte őket, és úgy döntött, hogy ő is beszáll. Christian Lorenz csatlakozott utoljára; a Feeling B-ben játszott Landers-szel, és kezdetben nem akart részt veni a projektben, de végül meggyőzték. Első albumuk 1995-ben jelent meg. Kétszer jelölték őket Grammy-díjra 1998-ban a Du hastért, 2005-ben pedig a Mein Teilért.

Stílus:

Bár a Rammsteint ipari metálként általánosítják, különböző ehhez kapcsolódó stílust hidal át, beleértve a keményebb rockot, elektronikus zenét, heavy metalt és a gothic rockot, mivel billentyűket is használnak gitárral, kórussal és zongorával. Egy szlovén neoklasszikus ipari zenekar, a Laibach erősen inspirálta őket, csakúgy, mint a DAF (Deutsch-Amerikanische Freundscaft), Oomph! és Ministry. Egyes számok, mint például a Bestrafe mich, Ohne dich, Te quiero puta! és Du riechst so gut megnehezíti a besorolást.

A Rammstein stílusa megosztja a kritikusokat, egyesek emlékezetes kritikákat írtak. Jam Showbiz (2001. április) úgy jellemzte a Muttert, mint "zene, ami megszállta Lengyelországot". Az új-zélandi Shoutland Times (1999. december 17.) azt írta, hogy Till Lindemann dörgő, szubszonikus hangjától a parasztok a szénapajtáikba menekülnek, és magukra zárják az ajtókat. A New York Times (2005. január 9.) azt írta, hogy "Mr. Lindemann olyan brutális férfiassággal fújta ki a levegőt, hogy az abban lévő erőszaktól úgy tűnt, mintha elérne a tömegig, onnan kiszakít egy rajongót, és letépi a fejét." Más kritikusok sokkal pozitívabban írnak. Stephen Thomas Erlewine az All Music Guide-tól azt írta, hogy "az ipari zaj kemény metált játszó gitárokkal és opera-vokállal fűszerezve megdöbbentően erőteljes"". Egy interjújában a Kerrang! nevű rock magazinban Till Lindemann a következőképp fogalmazott: "Mi csak a határokat feszegetjük. Arról nem mi tehetünk, ha ez nem tetszik az embereknek."

Annak ellenére, hogy a Rammstein igyekszik brutális képet festeni magáról, sok számukban felfedezhető bizonyos fajta humor. A Zwitter például egy bizarr dal az önimádatról és biszexualitásról egy hermafrodita szemével:

Wenn die anderen Mädchen suchten (Amikor a többiek lányokat kerestek)
Konnt ich mich schon selbst befruchten (Én már meg tudtam termékenyíteni magam)

Hasonlóan az Amerika című számban is van humor. Néhány dalban felfedezhető a versekre-főleg német népmesékre-való utalás: A Dalai Lama a híres Goethe-ballada, A villikirály (Der Erlkönig) adaptációja. A Hilf mir-t Hoffmann egyik meséje inspirálta, a Spieluhrban énekelt "Hoppe, Hoppe, Reiter!" (Hopp, hopp, lovas!) sor pedig szintén egy német népmesére utal. A Rosenrot a Grimm-testvérek egyik meséjén alapul.


 Előadás

A Rammstein hatalmas hírnevet (és ismerettséget) szerzett élő showjairól, mivel sok pirotechnikai eszközt használnak, amitől végül a rajongók kitalálták a mottót, miszerint "A többi együttes játszik, Rammstein éget!" (a Manowar csípősen visszavág a Kings of Metal számukban: "A többi együttes játszik, Manowar öl!"). A tűz olyan intenzív, hogy nem egyszer embereket kellett kivinni a koncertről a tűz miatt, és az állványzat is vörösen izzott, miután többször tűzgolyók találták el. A következő lista az olyan kellékeket és pirotechnikai eszközöket tartalmazza, amiket a koncerteken használnak:

    * A tagok szájhoz erősíthető lángszórókat használnak, amik például a Feuer frei! című szám alatt láthatóak
    * Till Lindemann egész számokat énekel végig úgy, hogy közben ég (Rammstein), jelenleg két karhoz erősített lángszóróval énekli ezt a számot
    * Till Lindemann egy telefonba beszél, ami végül felrobban, és konfetti hullik ki belőle (Du hast szám alatt, de csak a Mutter és Sehnsucht turnéi alatt)
    * Christian "Flake" Lorenz Till Lindemann rabszolgájaként van jelen a színpadon a Bück dich szám alatt
    * Robbanó dobok, mikrofonok, csizmák
    * Till Lindeman egy hatalmas revolvert vesz elő nadrágjából – ami felrobban, szikrákat szór (Das alte Leid)
    * Rakétákat lőnek ki, amik a közönség feje fölött lévő kábeleken futnak végig
    * Szikrákat szóró íjak, dobverők, csizmák és fegyverek
    * Christian „Flake” Lorenz a Nine Inch Nails és The Who stílusában töri össze a billentyűket
    * Mikrofonok, gitárok és billentyűk égnek
    * A tagok egy gumicsónakban ülve szörföznek a tömeg felett
    * Az Amerika szám alatt Christian „Flake” Lorenz egy Segway HT-t vezet
    * Till Lindemann olyan cipőben hajt végre gimnasztikai mutatványokat, ami szikrákat szór (Weißes Fleisch eleje)
    * Christian „Flake” Lorenz egy hatalmas üstben ül, amit Till Lindemann egy lángszóróval fúj, amikor Lorenz lebukik. A folytatásban Lindemann végigüldözi Lorenzt a színpadon egy olyan mikrofonnal, aminek a végére egy kés van erősítve (Mein Teil)

A Rammstein koncertjei, egyre alaposabbak lettek, miután több mint tíz éve csak arra korlátozódott, hogy kerozinnal körbelocsolták a színpadot, és azt meggyújtották. 1996. szeptember 27-én pár égő dekoráció a közönségre esett az Arena in Berlinben tartott koncerten, így azóta a banda szakképzett pirotechnikusokat alkalmaz. Lindemann maga is egy szakképzett pirotechnikus, akit egész számokra nyel el a lángtenger. Már különböző égési sérülései voltak a fülén, kezén, és a haját is megégette. Mivel a show tartalmaz ál-baleseteket is, konkrétan nem lehet meghatározni, mikor égeti meg magát igazából Lindemann. Christoph Schneider erről így nyilatkozott: "Till mindig megégeti magát, de szereti a fájdalmat." A viseletük szintén furcsa. A Reise, Reise turné alatt tiroli nadrágot, fűzőt, és meghatározhatatlan katonai egyenruhát viseltek acélsisakkal, a Mutter turné alatt pedig végig az album illusztrációjának megfelelően pelenkát hordtak, és egy hatalmas méhből ereszkedtek a színpadra. Kruspe szerint a színpadi szereplés teljesen szándékos (Schneider szerint a Rammstein mottója: "Tedd a saját dolgod. És túlozd el!"). A cél az, hogy felkeltsék az emberek figyelmét, úgy, hogy az élvezetes is legyen. "Meg kell érteni, hogy az emberek 99 százaléka nem érti a dalszövegeket, szóval valami olyannal kell előállni, ami megtartja a showban a drámaiságot. Valamit tennünk kell. Szeretünk előadni; szeretünk játszani a tűzzel. Van humorérzékünk. Nevetünk rajta; élvezzük… de nem vagyunk a Spinal Tap. Komolyan vesszük a zenét és a dalszövegeket. Ez a humor, színház, és a mi kelet-német kultúránk kombinációja."

Göteborgban (Svédország) a Metaltown Fesztiválon 2005. július 30-án Till megsérült, mert Flake véletlenül nekivezette a Segway-t.

Filmzenéik

Év :    Film:                                                                   Dal:
1997     Mortal Kombat 2 – A második menet     Engel
1997     Lost Highway – Útvesztőben                    Rammstein, Heirate Mich
      Wing Commander – Az űrkommandó            Eifersucht
1999     Mátrix                                                             Du Hast
2001     Fűre tépni szabad                                      Du Hast
2002     A Kaptár – Resident Evil                           Halleluja
2002     XXX                                                               Feuer Frei! (élőben)
2002     Lilya 4-ever                                                 Mein Herz Brennt
2002     Félelem.com                                              Sonne
2004     Kaptár 2: Apokalipszis                              Mein Teil

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.